Aktif Konular  Forum Üyelerini Göster  Takvim  Forumu Ara  Yardım  Kayıt Ol  Giriş
Seviye 2
 Gitarist | Ögreniyorum | Seviye 2
Mesaj icon Konu: elektro gitarda tel degistirme Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
zezeron
Yönetici
Yönetici
Simge

Kayıt Tarihi: 25-Haziran-2007
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 7862
Alıntı zezeron Cevaplabullet Konu: elektro gitarda tel degistirme
    Gönderim Zamanı: 24-Subat-2009 Saat 20:45
Tel Degistirme (Elektro Gitar)
Tüm telleri birden degistireceksek ve gitarimizda bir temizlik düsünüyorsak, tüm telleri söküp takabiliriz. Bu durumda akort bir süre oturmayacaktir. Akort sorununu kisa sürede çözmenin en güzel yöntemi de taktir edersiniz ki, bend çalismalari yapmak olacaktir.

- Telleri tek tek degistireceksek, eski tellerden birini çikarip, yerine yenisini takalim. Her eski teli çikardigimizda, yenisini takalim ve akortlayalim. Böylece sap ve gövde arasindaki gerilimi mininum degisimde tutabiliriz.



- Kullandigimiz tel kalinligini degistireceksek eger, gövdenin arkasindaki yay gerilimini de tel yüksekligimizin ayni kalmasi için degistirmek zorunda kalabiliriz.



-Telin topuzlu ucunun nasil takilacagi gitarin markasina göre degisir, ancak zor bir islem degildir. Teli mekanizmanin burgusuna takmak için kullanilabilecek yollardan biri asagida



gösterilmistir. Bu, telin kaymasina engel olan hizli ve basit bir yöntemdir. Ayni seyi yapmak için, bir dereceye kadar kisisel tercihlere dayanan, pek çok makul yol vardir. Örnegin, sarimli (wound) telleri burgunun deliginden geçirerek asagiya dogru sarmak yeterlidir. Bu özellikle kalin sarimli telleri kullanirken yararlidir. Bazi tür burgularin (pek çok fender gitarda yaygindir) tepesinde bir delik yer alir. Genellikle kullanildigi haliyle bu varyasyon asagida gösterilmistir. Yeni gelistirilen kilitli (lockink) akort mekanizmalarinda tel burguya vidalanarak kilitlenmektedir. Tel burgunun içinden, neredeyse hiçbir gevseklik kalmayincaya kadar çekilir. Daha sonra vidalanir ve bir tam dönüsten daha az bir çevirmeyle akort islemi tamamlanir. Bu tip mekanizmalarda kilidi açmadan teli tamamen gevsetmeyi sakin unutmayin.

Floyd Rose sistemli Elektro Gitarlar
-Floyd Rose sistemi bulunan çogu gitar için tel degistirme yöntemleri Floyd Rose sistemi bulunmayan gitarlarinkiyle aynidir. Eger tüm teller birden degistirilecekse, yay geriliminin telleri koparmasini engellemek için teller sira ile ve dereceli olarak gevsetilmelidir. Bir telin akordunun yapilmasi diger telleri bozacagi için ince akort ayari çok daha uzun sürecektir. Kilitli tremolo sistemleri farklidir ve genellikle tellerin üst esik ve köprüde sikistirilmalari gereklidir. Bu yüzden, köprü esigine sikistirilmadan önce telin basindaki topuzun, üst üste sarilan bölümün tamamiyla birlikte kesilmesi gerekir. Teli köprüye yerlestirin ve iyice sikistirin. Üst esigi sikistirmadan önce sirasiyla tremolo üzerindeki ince akort ayarlarini ortaya getirin, telleri gerin ve akordu tamamlayin.

- Bazi floyd rose sistemlerde, Floyd Rose mekanizmasinda topuzlu telleri takamayiz. Bunun için ya topuzlari kesmek zorunda kaliriz, ya da tellerin topuzlu tarafini sap kafasindaki akort mekanizmalari için kullaniniriz.



-Eger tellerin tümünü degistirecekseniz yukaridaki sekilde gördügünüz gibi tremolo kolunun gövdeye yapisip baski yapmamasi için uygun kalinlikta bir agaç parça veya bir kitabi takoz olarak kullanabilirsiniz. Telleri taktiginizda takozu çikarabilirsiniz...

Floyd rose biraz degisiktir ama bir iki denemeden sonra kolay gelecektir.

-ALINTIDIR-
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma



Bu Sayfa 0.141 Saniyede Yüklendi.

web tasarım Web Tasarım
Tüm Hakları Gitarist.com Adresine Aittir.Üyelerin sitede belirtmiş oldukları görüşler ,makaleler,resimlerden gitarist.com sorumlu tutulamaz.
İletişim için Tıklayınız.

RON Ron
url shorter Url shorter