Aktif Konular  Forum Üyelerini Göster  Takvim  Forumu Ara  Yardım  Kayıt Ol  Giriş
Mobil Dünya
 Gitarist | Güncel | Teknoloji | Mobil Dünya
Mesaj icon Konu: Apple'in tableti: iPad geldi! Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
Adam
Yönetici
Yönetici
Simge

Kayıt Tarihi: 22-Subat-2009
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 2554
Alıntı Adam Cevaplabullet Konu: Apple'in tableti: iPad geldi!
    Gönderim Zamanı: 31-Ocak-2010 Saat 23:13

Saglik sorunlari nedeniyle 2009'un ilk yarisinda Apple'daki koltugunu yardimcilarindan Tim Cook'a devreden Steve Jobs, geri dönmesiyle birlikte dikkatini en çok verdigi cihazi iPad'i 27 Ocak'ta tanitti. Internette gezinme, elektronik posta okuma, film izleme gibi temel görevleri iPhone ve Mac'e göre daha zevkli hale getirdigi belirtilen iPad, Steve Jobs'un "Hayatimda yaptigim en önemli is" cümlesini sarfetmesine neden olmustu. http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2010/01/ipad00.jpg

Apple'in uzun süredir merakla beklenen tablet bilgisayari iPad, Steve Jobs tarafindan gerçeklestirilen özel bir sunumla resmi olarak tanitildi. Tasarimiyla tartisma yaratan ve kullanicilari ikiye bölen iPad, basta iPhone kullanicilari olmak üzere siki Apple fanatiklerinin begenisini kazanirken, bazi kullanicilar tarafindansa sert bir sekilde elestiriliyor. Kimilerince ek özelliklerle donatilmis daha büyük ekranli iPod Touch olarak tanimlanan tablet bilgisayar, tasarimi kadar sahip oldugu teknik özellikleriyle de bazi elestrileri üzerine çekiyor zira iPad, bugün herhangi bir netbook'ta bulunabilen bazi özelliklerden yoksun olarak geliyor.


http://news.cnet.com/i/tim//2010/01/27/IMG_3365_540x405.JPG


Kesin olan birsey var ki iPad yine çok satacak ve Apple'in pazardaki güçlü pozisyonuna olumlu katida bulunacak. Zira Georgia Üniversitesi tarafindan yapilan yeni bir arastirmaya göre Kindle gibi elektronik kitap okuyuculari, kullanicilar tarafindan yetenekleri sinirli cihazlar olarak tanimlanirken, var olan boslugu iPad gibi ayni zamanda eKitap okuyucusu olarak ta kullanilabilen, çoklu ortam özellikleri gelismis cihazlarin dolduracagi düsünülüyor. Ekran kalitesi ve kullanilan islemcisi basta olmak üzere dikkat çekici özelliklerle donatilan iPad, ayni zamanda eksikleri olanda bir cihaz ve biz bu haberimizde bardagin bos tarafini masaya yatiracagiz.

http://www.iphonesavior.com/images/2008/05/14/ipad_touch_mock_up.jpg

iPad 2 ile ilgili iddialarin ortaya atilmasindaki en önemli neden, iPad'in bazi özelliklerden mahrum olmasi. Kuskusuz iPad için tartisma konusu olan en büyük eksiklik Flash destegi. Bilindigi üzere genis-bant internetin yayginlasmasi ve sosyal-sitelerdeki patlama, zengin içerikli web deneyiminin önünü açti ve bugün pek çok site Adobe'nin Flash teknolojisinden yararlanarak Flash tabanli oyun ve videolar sunmaya basladi. iPad ayni iPhone örneginde oldugu gibi en azindan su an için Flash destegine sahip degil. Bu yönde bazi gelismeler olabilecegi söylense de mevcut bilgiler isiginda bu destegin olmamasi, cihazin en büyük eksikligi olarak degerlendiriliyor.

Adobe ve ARM'in, Flash destegini iPad'deki islemci üzerinde aktif edebilecek bir çözüm sunabilecegi belirtilirken, bu yönde bir girisimin olmamasi halinde Apple'in Flash destegini iPad 2 ile birlikte sunabilecegi yönünde iddialar gündeme getiriliyor. Flash desteginin disinda iPad'in entegre kameraya sahip olmamasi da elestrilerin merkezinde yer alan bir diger tartisma konusu. Bugün en basit netbook'ta bile internet kamerasi kullanilirken, iPad'in bu özellikten yoksun geliyor olmasi ve görüntülü iletisim için dogal destek sunmamasi dikkatlerden kaçmiyor ancak iPad 2 ile bu durumun degisebilecegi ve Apple'in aksesuar yerine yüksek kaliteli entegre kamera kullanabilecegi belirtiliyor.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/01/28/article-0-080E80B3000005DC-379_468x342.jpg

Apple iPad'in elestirilere maruz kaldigi bir diger önemli eksikligi ise çoklu görev (multi-tasking) destegi sunmamasi. Bilindigi gibi çoklu görev destegi, arka planda farkli uygulamalar çalisirken (örnegin aninda mesajlasma programi, elektronik-kitap veya oyun gibi) ana ekranda internette gezinti yapabilmenizi, elektronik-postalarinizi kontrol edebilmenize ve açik uygulamalar arasinda hizli bir sekilde geçis yapabilmenize sagliyor. Internet odakli bir cihazin olmazsa olmazlari arasinda gösterilen çoklu görev desteginin iPad'de hangi sebeple kullanilmadigi bilinmiyor ama bir sonraki jenerasyonda yer almasi bekleniyor.


Çoklu ortam yetenekleri açisindan bakildiginda da iPad'in bazi eksiklikleri oldugu düsünülüyor. Yüksek kaliteli IPS panel kullanan iPad, 1024 x 768 piksel çözünürlügünü destekliyor ve limitli çözünürlük desteginin eKitap uygulamalarinda olmasa bile genel amaçli kullanimda kimileri için yeterli gelmeyecegi düsünülüyor. Öte taraftan donanimsal olarak 720p video destegi sunan ve yüksek tanimli çikis olanagi sunmayan iPad'in bir sonraki jenerasyonda daha yüksek çözünürlük destegi sunmasi ayrica daha gelismis video hizlandirma yetenekleri ve zengin baglanti seçenekleriyle gelmesi yani ayni zamanda medya oynatici olarak kullanilabilmesi de bekleniyor.


iPad'in elestri aldigi bir diger nokta ise 3G baglantisi için mini-SIM kart kullanmasi ve bu olanagin su an için sadece AT&T tarafindan sunulmasi gösteriliyor. Kisacasi iPad ile ilk defa tanisan kullanicilara operatör tercihinde bulunma hakki sunulmayacak gibi görünüyor. Öte yandan üzerinde USB portu ve SD kart okuyucusu da bulunmayan iPad'e, dogrudan dosya transferinin özellikle daha önce Apple ürünü kullanmamis olanlar için görece zor olacagi belirtiliyor. AppStore disinda farkli kaynaklardan gelecek uygulamalara destek vermeyen iPad, ayni zamanda eKitap veya müzik paylasimini da desteklemiyor.


Kapasitesine ve baglanti özelliklerine göre 499$ - 829$ arasinda degisen fiyatlarla pazara girecek olan iPad'in uluslararasi satisina ise Haziran ayi gibi baslanmasi bekleniyor. AppStore ve iPhone birlikteligiyle elde ettigi basariyi iPad ile sürdürmek isteyen Apple, güçlü yazilim alt yapisi, uygulama magazasinda sunulan zengin içerik, oyun yetenekleri ve eKitap destegi ile bugün benzer fiyat seviyesinden satilmakta olan pek çok eKitap okuyucusu için ciddi tehdit unsuru olacak gibi görünüyor. Ancak öte tarafta iPad'in donanimsal olarak yukarida belirttiklerimiz gibi bazi donanimsal eksikleri de bulunmuyor degil.

Applein%20tableti:%20iPad%20geldi!%20apple%20a4%201ghz%20550x308


iPhone örneginde oldugu gibi Apple, olmasi gereken ancak ilk modelde sunulmayan özellikleri yeni modellerle birlikte yavas yavas ekleyecek gibi görünüyor ve bu açidan bir sonraki adimin 2011'de çikacak iPad 2 olmasi bekleniyor.



Düzenleyen Adam - 01-Subat-2010 Saat 21:56
IP
Adam
Yönetici
Yönetici
Simge

Kayıt Tarihi: 22-Subat-2009
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 2554
Alıntı Adam Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 31-Ocak-2010 Saat 23:21
Harika Bir Cihaz.^ ^
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma



Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.

web tasarım Web Tasarım
Tüm Hakları Gitarist.com Adresine Aittir.Üyelerin sitede belirtmiş oldukları görüşler ,makaleler,resimlerden gitarist.com sorumlu tutulamaz.
İletişim için Tıklayınız.

RON Ron
url shorter Url shorter