Aktif Konular  Forum Üyelerini Göster  Takvim  Forumu Ara  Yardım  Kayıt Ol  Giriş
Istanbul Müzik Festivali
 Gitarist | Festival Çoskusu | Istanbul Müzik Festivali
Mesaj icon Konu: Tarihçe Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
zezeron
Yönetici
Yönetici
Simge

Kayıt Tarihi: 25-Haziran-2007
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 7862
Alıntı zezeron Cevaplabullet Konu: Tarihçe
    Gönderim Zamanı: 22-Temmuz-2007 Saat 15:45
Uluslararasi Istanbul Müzik Festivali Tarihçesi


Istanbul Kültür Sanat Vakfi’nin en eski etkinligi ve Istanbul Festivallerinin amiral gemisi olan Uluslararasi Istanbul Müzik Festivali ilk kez 15 Haziran-15 Temmuz 1973 tarihleri arasinda Istanbul Festivali adiyla düzenlendi. Baslangicindan bu yana programinda klasik müzik, klasik bale, çagdas dans, opera, geleneksel müzik, caz, pop, sinema, tiyatro ve görsel sanat türlerinin en yaratici ve seçkin örneklerine yer verdi. Yerli ve yabanci sanatçi ve topluluklarin katildigi Festival programi seminer, konferans ve panellerle de zenginlesti.

1986 yilindan baslayarak Film, Bienal, Tiyatro ve Caz’in ayri birer festivale dönüsmesiyle senlik, 1994 yilinda Uluslararasi Istanbul Müzik Festivali adini aldi.

Ilkeleri dogrultusunda sanatçilar arasinda esin ve sanatsal deneyim paylasimini ve yaraticiligi özendirmeyi hedefleyen Uluslararasi Istanbul Müzik Festivali, farkli ülkelerden orkestra ve solistleri bulusturuyor.

Uluslararasi Istanbul Müzik Festivali, 35 yilda Lorin Maazel, Adam Fischer, Vladimir Valek, José Collado, Gotthold Lessing, Riccardo Muti, William  Christie gibi saygin orkestra sefleriyle BBC Senfoni’den  La Scala Filarmoni’ye, New York Filarmoni’den Çek Filarmoni’ye, Bavyera Radyo Senfoni’den Berlin Filarmoni’ye ve Mariinski Tiyatrosu Solistleri, Orkestra ve Korosu'na kadar birçok önemli orkestrayi izleyiciyle bulusturdu. Festivalin, Istanbul’da agirladigi solistler arasinda Elizabeth Scwarzkopf, KiriTe Kanawa, Kathleen Battle, Cecilia Bartoli, Montserrat Caballé, Itzhak Perlman, Mischa Maisky, Maxim Vengerov, Gidon Kremer, Joshua Bell, Ado Ciccolini,  and Shlomo Mintz Idil Biret, Fazil Say, Hüseyin Sermet, Suna Kan, Ayla Erduran gibi yerli ve yabanci isimler yer aldi. Festival ayrica Bolsoy Balesi'nden Martha Graham Dans Toplulugu, Amerikan Bale Tiyatrosu, Monte Carlo Balesi, Hollanda Dans Tiyatrosu ve Amerikan Bale Tiyatrosu’na, Burhan Öçal'in Istanbul Oryantal Toplulugu'ndan, Kudsi Erguner'in bir projesi olan Tac Mahal'e ve sema gösterilerine kadar Türkiye'nin ve dünyanin en önemli sanatçi ve topluluklarini Istanbul'da konuk etti.

Türkiye’den ve yurtdisindan seçkin sanatçilari ve nitelikli yapitlari Istanbullu sanatseverlerle bulusturan Festival, klasik müzik sevgisi ve begenisinin ülkemizde yerlesmesinde son derece önemli bir rol oynuyor. Festival, konserlerini Istanbul’un farkli tarihsel mekânlarina tasiyarak ülkemizde kültür mirasi bilincinin gelismesine de katkida bulunuyor. Mozart’in uzun yillar Topkapi Sarayi’nda sahnelenen ünlü operasi “Saraydan Kiz Kaçirma” bir müzik etkinligi çerçevesinde tarihsel bir mirasin da degerlendirilmesi açisindan çok önemli bir örnek olusturdu ve yurtdisindaki müzikseverlerden de büyük ilgi gördü.

Istanbul’un ve Türkiye’nin kültür ve sanat yasaminin simgeleri haline gelen Istanbul Festivallerinin en eskisi olan Uluslararasi Istanbul Müzik Festivali, müzik alanindaki arastirmalari tesvik eden ve ortak kültürel degerleri ön plana çikaran yaklasimiyla dünya çapinda sayginlik kazanmis bir etkinlik.

2007 yilinda Istanbul Kültür Sanat Vakfi’nin kurulusuyla beraber 35. yilini kutlayacak olan Uluslararasi Istanbul Müzik Festivali, 1977'den bu yana Avrupa Festivalleri Birligi üyesi.

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma



Bu Sayfa 0.142 Saniyede Yüklendi.

web tasarım Web Tasarım
Tüm Hakları Gitarist.com Adresine Aittir.Üyelerin sitede belirtmiş oldukları görüşler ,makaleler,resimlerden gitarist.com sorumlu tutulamaz.
İletişim için Tıklayınız.

RON Ron
url shorter Url shorter